Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ύδρευσης_Γ2


Το Μουσείο Ύδρευσης είναι ένα πραγματικό αρδευτικό κανάλι γνώσεων και εκπαίδευσης . Την Τρίτη  2  Απριλίου , τα παιδιά του  Γ2  ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις μέσω παιδαγωγικών παιχνιδιών και αλληλεπιδράσαμε με οπτικοακουστικό υλικό με τους “θησαυρούς” του Μουσείου . Ξετρελαθήκαμε γυρίζοντας αμέτρητες φορές τις τουλούμπες νερού του παλιού καιρού και με  τη φαντασία μας ταξιδέψαμε 100 και πλέον χρόνια πίσω , καθώς βρεθήκαμε  στο εσωτερικό των σωλήνων των ατμομηχανών , με τις οποίες δούλευαν οι αντλίες νερού για να φέρνουν το νερό στα σπίτια της Θεσσαλονίκης . Φύγαμε με τα αναμνηστικά παγουρίνα που μας χάρισαν και τις στάμνες του ζωγραφίσαμε τόσο χαρούμενοι όσο  και ωφελημένοι. Θα το ξανακάναμε σίγουρα !!!

Στόχοι και σκοποί του εκπαιδευτικού προγράμματος μας:

  1. Εξερεύνηση της Ιστορίας του Νερού: Οι μαθητές μπορούν να μάθουν για την ιστορία της ύδρευσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή του Κεντρικού Αντλιοστασίου και τη διαχείριση του ύδρευσης από την Οθωμανική Εταιρεία Υδάτων.
  2. Λειτουργία των Αντλιών και Δικτύου Ύδρευσης: Οι μαθητές μπορούν να διερευνήσουν τον τρόπο λειτουργίας των αντλιών και του δικτύου ύδρευσης. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά του νερού από τα αρτεσιανά φρέατα στις δεξαμενές.
  3. Συνειδητοποίηση της Σημασίας του Νερού: Οι μαθητές μπορούν να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του νερού στην καθημερινή ζωή και την υγεία του πληθυσμού.

Το Μουσείο Ύδρευσης βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης, στην περιοχή των Σφαγείων στη Θεσσαλονίκη.

 

(Γράφει η κ.Βασιλείου Κατερίνα ΠΕ70)