Λαογραφική έκθεση στο Β3


Μέσα από τις ενότητες της Γλώσσας και των Μαθηματικών ήρθαμε πολλές φορές σε επαφή με τη Λαογραφία και αντικείμενα της λαογραφικής τέχνης. Μας τράβηξαν τα σχέδια και τα χρώματα στα υφαντά, μας παραξένεψαν τα εργαλεία και τα σκεύη, μας διασκέδασαν τα μοτίβα πάνω στα κιλίμια και τα χαλιά.

Γεννήθηκε έτσι η επιθυμία να κάνουμε στην τάξη μας μια λαογραφική έκθεση με αντικείμενα που θα έφερνε ο καθένας- καθεμιά από το σπίτι του/της  ή τους παππούδες του/της. Τα αντικείμενα συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν. Έπειτα φτιάχτηκαν οι λεζάντες με πληροφορίες σχετικά με κάθε έκθεμα.

Παράλληλα ερευνήσαμε τα έθιμα και τις παραδόσεις που έχουμε ως λαός. Αναγνωρίζοντας τη λαογραφική τους σημασία σκεφτήκαμε τρόπους να τα παρουσιάσουμε σε ένα μουσείο ή μια έκθεση κι έτσι από άυλη πολιτιστική κληρονομιά να μεταμορφωθούν σε εκθέματα χειροπιαστά. Οι ομάδες έριξαν ιδέες , επελέγησαν οι δημοφιλέστερες και δουλεύοντας -όσο πιο αρμονικά ήταν δυνατόν- δημιούργησαν τα δικά τους εκθέματα – φόρο τιμής στον πολιτισμό μας. Το γαϊτανάκι , η κυρά Σαρακοστή, το γλέντι της Αποκριάς , το πέταγμα του χαρταετού , το στεφάνι της Πρωτομαγιάς αλλά και το άναμμα της λαμπάδας την Ανάσταση πήραν τη θέση τους στην έκθεσή μας μέσα από εικαστικές δημιουργίες των παιδιών.

Έφτασε ο καιρός για την έκθεση λοιπόν! Οι προσκλήσεις ετοιμάστηκαν και μοιράστηκαν σε σχολείο, φίλους και οικογένεια, τα εκθέματα στήθηκαν και οι πινακίδες οδήγησαν τον κόσμο στην έκθεση.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους γονείς και λοιπούς συγγενείς που στήριξαν αυτήν την προσπάθεια με τα αντικείμενα που μας εμπιστεύθηκαν αλλά και την παρουσία τους. Ευχαριστούμε ακόμη  όλους/ες τους/τις φίλους/ες , συμμαθητές/τριες και δασκάλους /ες για την όμορφη παρουσία τους στην τάξη μας και τα ενθαρρυντικά τους λόγια.

Αν θέλετε κι εσείς να περιηγηθείτε στην έκθεση κάντε κλικ στην εικόνα.