Επίσκεψη στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Λαγυνών


Την Τετάρτη 18 του Γενάρη 2023 ανεβήκαμε στον ναό του Αγίου Νικολάου για την Θεία Λειτουργία του Αγίου Αθανασίου αλλά και για να μας μιλήσει ο πάτερ Παύλος για τις αγιογραφίες και τα Ιερά Σκεύη του Ναού.

Ακούσαμε για τις ζώνες αγιογραφίας.Πρώτη ζώνη: Ο τρούλος είναι αφιερωμένος στην ουράνια Εκκλησία. Εκεί, αγιογραφείται ο Παντοκράτορας, η μορφή που πήρε ο Χριστός όταν έγινε άνθρωπος.Δεύτερη ζώνη: Στα τέσσερα τρίγωνα που στηρίζουν τον τρούλο αγιογραφούνται οι τέσσερις Ευαγγελιστές. Ορισμένες φορές, αντί για τους Ευαγγελιστές ζωγραφίζονται τα σύμβολά τους (Ματθαίος: αγγελική ή ανθρώπινη μορφή, Μάρκος: λιοντάρι, Λουκάς: μοσχάρι, Ιωάννης:αετός).Τρίτη ζώνη: Στη ζώνη που αρχίζει στο ύψος των Ευαγγελιστών, ζωγραφίζονται σκηνές που
εξιστορούν όλα τα μεγάλα γεγονότα της ζωής του Χριστού και της Θεοτόκου, όπως η Γέννηση,η Βάπτιση, η Σταύρωση, η Ανάσταση, τα θαύματα, οι παραβολές.
Τέταρτη ζώνη: Στην τελευταία ζώνη, σ’ αυτή, δηλαδή, που είναι πλησιέστερα στους πιστούς, αγιογραφούνται οι άγιοι και οι μάρτυρες, εκείνοι δηλαδή που με τη ζωή τους έφτασαν στον Θεό.

Στην εικόνα ο πάτερ μας μιλά για το Δισκάριο ,το Άγιο Ποτήριο και το θυμιατό.Όλα έχουν συμβολισμούς.

Υποσχεθήκαμε να ξαναπάμε.Και να μιλήσουμε για τα άμφια και το τέμπλο.

 

Και η αναμνηστική φωτογραφία .Ο πάτερ φρόντισε να έχουν κεραστεί παιδιά αλλά και οι δάσκαλοι/ες του σχολείου με το πορτοκάλι ,που είναι έθιμο αυτή την ημέρα να διαβάζεται.