Λέσχη Ανάγνωσης_Παρασκευή 20 του Γενάρη 2023


(Γράφει η υπεύθυνη της Λέσχης κ.Μαυρίδου Χρύσα)

Το βιβλίο που μας έφερε κοντά αυτή τη φορά,”Το υπουργείο της υπέρτατης ευτυχίας”,  ανέδειξε τομείς διαφοροποίησης της ανθρώπινης δράσης. Μια δράση που χαρακτηρίζει ένα πολίτευμα και χαρακτηρίζεται από αυτό.

   Το διαίρει και βασίλευε, λειτουργεί άψογα ακόμη και στις μέρες μας.Πόσο εύκολα και τεχνητά χωριζόμαστε οι λαοί σε ομάδες; Πόσο επηρεαζόμαστε από τα ισχύοντα κοινωνικά στερεότυπα και παραιτούμαστε τελικά από κάθε δικαίωμα μας και δεχόμαστε την αδικία; Αλλά τότε δεν είναι σαν να αδικούμε και εμείς οι ίδιοι;
   Η φτωχοποίηση, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του καθενός πόσο μπορεί να μας συσπειρώσει γύρω από μια δράση;  Μια σύμβαση που σου παρέχει απλόχερα μια προηγμένη “κοινωνία”. Πότε η άρνηση γίνεται συλλογικός αγώνας; Τι νόημα έχει ν’ αντιδράς ως άτομο;
   Απ’ την άλλη όμως οι άνθρωποι πόσο μπορούν να οργανωθούν και να δράσουν συλλογικά, γιατί μόνο έτσι μπορεί ν’ αλλάξει κάτι. Το αξιακό μας σύστημα εμπνέει και εμπνέεται σε μια δημοκρατία που παλεύει να είναι υπαρκτή σε καθημερινές στιγμές και όχι κατ’ επίφαση.
   Αφορά την ύπαρξη μας ως πολίτες για μια πιο δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία. Με πράξεις πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία. Είτε είσαι συλλογικό όργανο είτε είσαι φυσική οντότητα. Πώς μεταφράζεις τις γραφές και τι στάση ζωής θέλεις να χαράξεις είναι τελικά αυτό που προσδιορίζει τη δράση σου, τη σκέψη σου, την ίδια την ύπαρξη σου! Ποιες οι διακριτές γραμμές ανάμεσα στη φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη; Αποδεχόμενος κάνεις μια παροχή γίνεται μέρος του συστήματος; Κι αυτός που κάνει τη “φιλανθρωπία” είναι ένας μεγαλόκαρδος ιδιώτης; Τόσα πολλά ζητήματα και προβληματισμοί σε ένα μόνο βιβλίο! Άλλη μια υπέροχη συνάντηση που έφτασε στο τέλος της με την προσμονή για την επόμενη.
Και η επόμενη ορίστηκε στις  3 Μαρτίου στις 18:00!
Τα βιβλία που θα διαβάσουμε είναι το: ” Μια γυναίκα” και το  ” Ο τόπος” της Ανί Ερνό
Μια νέα αναγνωστική εμπειρία ξεκινά!