Λέσχη Ανάγνωσης: Η γιορτή του Τράγου ,18 του Νοέμβρη 2022


(Γράφει η κ.Μαυρίδου Χρύσα ΠΕ70,υπεύθυνη της Λέσχης)
Η Γιορτή του Τράγου: σχέση εξουσίας και εξουσιαζόμενου. Πώς καταφέρνεις να σηκώσεις ανάστημα;
Στη σημερινή μας συνάντηση είχαμε την ευκαιρία μέσα από τη σχέση της πρωταγωνιστριας του βιβλίου μας, με τον πατέρα της να ταξιδέψουμε στο χρόνο, σε πολιτείες και πολιτευματα. Εμπειρίες και σκέψεις που ξετυλίγονται και μας αποκαλύπτουν σχέσεις εξουσίας και πως αυτές δρουν κακοποιητικα και χαράζουν βαθιά τις ψυχές των ανθρώπων. Ένα βιβλίο με όχι μόνο πολιτικές αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις σε μια κοινωνία του 1936 στη Λατινική Αμερική, που ενώ φαντάζει τόσο μακρινή έχει τόσα να μας διδάξει για το σήμερα.
Τι γίνεται με τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους,  που ξεπερνούν τα ορια , ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχουν θέσεις εξουσίας; Η λογικη της απόλυτης εξουσιας μήπως είναι αυτή που οδηγεί στην κατάχρηση, την καταπίεση και την κακοποίηση; Η εξουσία χτίζει και στηρίζει ένα καθεστώς τρομοκρατίας, το οποίο τη θρέφει και τη συντηρεί. Τι συναισθήματα και αποθέματα αυτοσεβασμού να έχει κάποιος που υφίσταται τέτοιας μορφής καταπίεση; Πως ξεπερνιέται ο αρχικός φόβος που σε κρατάει καθηλωμένο μπρος στον εξουσιαστή σου; Πως καταφέρνεις να ορθωσεις ανάστημα; Πως παραβλέπεις  τον τρόμο μην πάθουν κάτι οι οικείοι σου εξαιτίας της δικής σου τάσης να ξεσηκωθείς και να διεκδικήσεις τα αυτονόητα; Ενας συγγραφέας με μοναδική ικανότητα να φωτιζει τόσο πειστικά τη ψυχολογια του καθε ήρωα με τρόπο που ζωντανεύουν όλοι εμπρός σου!!Τόσο συγκλονιστικη αφήγηση, ικανή να ζωντανεύει ιδιαίτερα σκληρές σκηνές ,σαν μια πολυβραβευμένη ταινία και ίσως καλύτερα και από αυτή!!!Ένα μοναδικό ταλέντο του συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα που σίγουρα σε μαγνητίζει!!!
Το προβληματισμό αυτής μας της συνάντησης διαδέχτηκε η λαχτάρα για το πολυαναμενόμενο βιβλίο της επόμενης φοράς!!!!Και δεν είναι άλλο από το:
” Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες” της Ντέλια Οουενς .
Εκείπ ου τραγουδάνε οι καραβίδες.jpg
Κι όσοι είμαστε τυχεροί και δεν είδαμε την ταινία ας αφήσουμε την φαντασία μας να ταξιδέψει…..Μα κι αν είστε από εκείνους που πρόλαβαν να δουν την ταινία έχετε την ευκαιρία να τη συγκρίνετε με το βιβλίο και να συζητήσουμε σε κάθε περίπτωση τις εντυπώσεις μας!!
Σας περιμένουμε κοντά μας στις : 16 Δεκεμβρίου 2022 στις 18:00 μ.μ.   με γιορτινή πια διάθεση, στο γνωστό και αγαπημένο χώρο του Artεμεις στα Λαγυνα! Μέχρι τότε απολαύστε κάποιες από τις τελευταίες μας φωτογραφίες!!
Καλή αντάμωση!