Επίσκεψη στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας


Το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών στη Βεργίνα επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες της Στ’ τάξης του σχολείου μας, στις 4/11/2022 , με συνοδούς τους/τις : κ.Κανελλάκη Ιωάννη, κ. Σιώπη Άγγελο ,κ.Παπασυμεών Ελισσάβετ και κ.Κούβελη Παναγιώτα. Οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου και ταξίδεψαν στο χρόνο. Θαύμασαν τα εντυπωσιακά εκθέματα, τα ταφικά μνημεία, τις τοιχογραφίες αρχαίων μύθων και ενθουσιάστηκαν με τη χρυσή λάρνακα με τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β’,τα κτερίσματα από τον τάφο της γυναίκας του Φιλίππου και του τάφου της μητέρας του ,Ευρυδίκης.Οι σπουδαίες τοιχογραφίες του Νικόμαχου του Πλίνιου ,ανακατασκευάστηκαν από τον σκιτσογράφο Μιλτσακάκη Γιώργο.

Στην διαδρομή για τον Ν.Ημαθίας, ενημερώθηκαν οι μαθητές/τριες για την ζωγραφική απεικόνιση που έχει στο πάνω τμήμα του ο τάφος του Φιλίππου του Β΄.Ενημερώθηκαν για τις ανασκαφές που ξεκίνησαν πριν από 100 χρόνια από τον Γάλλο Οζέ ,στο χωριό Παλατίτσα τις οποίες συνέχισε ο αρχαιολόγος Μανώλης  Ανδρόνικος  με αποτέλεσμα την σπουδαία ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων.

Μετά την επίσκεψη ,καθίσαμε στις άκρες του Τύμβου και παίξαμε απόσπασμα της τραγωδίας:Πέρσες του Αισχύλου.Διαλέξαμε τους Πέρσες αφού αποτελούν  σπουδαία αντιπολεμική τραγωδία αλλά και γιατί είμαστε στη δράση “Διάζωμα”:

Με το παρακάτω εκπαιδευτικό υλικό :

https://www.thinglink.com/scene/1524220886347939842 

https://diazoma.gr/theaters/?type=list

Η επίσκεψή μας στη Βεργίνα ,τελείωσε  στην τάξη ,με την δημιουργία του μικρού  βιβλίου για την Βεργίνα.

Σύμπτωση να είμαστε την ίδια μέρα και ώρα με το Λύκειο Λαγυνών στον ίδιο χώρο.

Από τον τάφο της Μήδας .Μία από τις επτά γυναίκες

του Φιλίππου. Φανταστείτε την όταν περπατούσε και να κουνιούνται στο στέμμα οι έλικες ,τα φύλλα,οι μέλισσες.Οι ρόδακες στο κόκκινο πανί έχουν το σύμβολο της Μακεδονίας ,τον 16ακτινο ήλιο ,έμβλημα των Τιμενιδών,απόγονοι του Ηρακλή.

 

Από τον 1ο συλημένο τάφο ,η τοιχογραφία με την Περσεφόνη και τον Άδη.