Έθιμα, Γιορτές, Παγκόσμιες και Πανελλήνιες ημέρες του Μάρτη 2022


Και τι δεν είχε ο Μάρτης φέτος!

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου, πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και πριν την Καθαρά Δευτέρα (7 Μαρτίου), οι μαθητές και οι μαθήτριες φόρεσαν αξεσουάρ «μασκαρέματος» και χόρεψαν στην αυλή, τηρώντας ένα έθιμο που έχει τη βάση του στην  εποχή των Διονυσιακών γιορτών της ελληνικής αρχαιότητας. Τα παιδιά κατασκεύασαν, με τη καθοδήγηση της εικαστικού του σχολείου, αλλά και της δασκάλας της τάξης τους, αποκριάτικες μάσκες, κλόουν και αρλεκίνους!

Το τέλος των γιορτών της αποκριάς αποτελεί η Καθαρά Δευτέρα,  η πρώτη μέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (η Σαρακοστής). Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται με τα «Κούλουμα» και το πέταγμα του χαρταετού, έθιμο που προέρχεται από την Κίνα. Έτσι, μαζί με τις αποκριάτικες κατασκευές, μαθητές και μαθήτριες έφτιαξαν όμορφους χαρταετούς, που οι μικρότεροι της παρέας του σχολείου μας, από το Α2, «πέταξαν» στην αυλή!

Ο Μάρτης είναι και ο μήνας της Εθνικής μας γιορτής, της 25ης Μαρτίου!

Μικροί και μεγάλοι γιορτάσανε την παραμονή της επετείου στο σχολείο και μιλήσανε για τα γεγονότα,  τους Ήρωες και της Ηρωίδες της Επανάστασης, είδανε σχετικά βίντεο, δημιουργήσανε πρωτότυπο υλικό.

Αναφέρονται ενδεικτικές δράσεις:

  • Τι είναι ‘ήρωας’ και τι ‘ηρωίδα’; Στο θέμα αυτό απάντησαν με ιδεοθύελλα οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ2, κατασκευάζοντας μία αφίσα-κολάζ στην τάξη τους.
  • Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 κατασκευάσανε κάρτες με θέμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
  • Οι μαθητές του ΣΤ2 κατασκεύασαν χελιδόνια από χαρτόνι που σηματοδοτούν το ερχομό της άνοιξης.
  • Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄και της ΣΤ΄τάξης, παρέλασαν στο χωριό, με μπροστάρηδες το σημαιοφόρο και τους παραστάτες.
  • Τα πρωτάκια μας από το Α2 παρέλασαν στην αυλή του σχολείου, κρατώντας τα σημαιάκια που τα ίδια φτιάξανε!

Όμως ο Μάρτης είχε και την Παγκόσμια Ημέρα Δασών και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε1 φύτεψαν, με τη βοήθεια του Δήμου, τα δεντράκια τους στο Δάσος των Λαγυνών και έκαναν ολόκληρη καμπάνια με αφίσες σε κεντρικά σημεία του χωριού για τα οφέλη της Δεντροφύτευσης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ2 φτιάξανε γλαστράκια από μπουκάλια και φυτέψανε σπόρους! Στα κόκκινα γλαστράκια, σπανάκι. Στα κίτρινα γλαστράκια, ντομάτα. Στα πράσινα γλαστράκια, πιπεριά!

Με αφορμή την Πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας στις 6 Μαρτίου, τα παιδιά του Α1 και του Ε2 διευρύνανε το θέμα της βίας, με αναφορές στην πολεμική βία και τα πρόσφατα πολεμικά γεγονότα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της Παιδαγωγικής της Ειρήνης και της Εκπαίδευσης για την Ειρήνη. Έτσι,

  • Οι μαθητές και μαθήτριες του Α1 έκοψαν χαρτόνια μπλε, άσπρα, κίτρινα και κόκκινα σε μικρά κομμάτια και έπειτα έφτιαξαν δύο ψηφιδωτά σε πατρόν με περιστέρια που κρατούν φύλλα ελιάς. Το ένα περιστέρι συμβολίζει τη σημαία της Ρωσίας και το άλλο τη σημαία της Ουκρανίας. Η εργασία ολοκληρώνεται με μια καρδιά που κρατούν τα δύο περιστέρια με τον τίτλο “ονειρευόμαστε”. Ονειρευόμαστε να πηγαίνουμε σχολείο, να μη χάσουμε τους γονείς μας, να έχουμε φαγητό, να σταματήσει ο πόλεμος, η βία, ο σχολικός εκφοβισμός, να υπάρχει στον κόσμο ειρήνη, αγάπη, ευτυχία, καλοσύνη, ευγένεια.
  • οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε2 γράψανε ποιήματα για την ειρήνη, γιορτάζοντας παράλληλα την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τα ζωγράφισαν με τα σύμβολα της ειρήνης!

Παρακάτω θα δείτε δείγματα της δουλειάς των παιδιών. Ακούγεται το τραγούδι της άνοιξης από την εξ αποστάσεως χορωδία, με το μαθητή Αιμίλιο Αναστασιάδη στην τρομπέτα και την κ. Σωτηρία Κόλλια, τη μουσικό του σχολείου μας, στο πιάνο.