Ανοιχτή Επιστολή του Ε2 προς το Δήμαρχο Λαγκαδά


 

Η κυρία Ζωή μας καλημερίζει κάθε φορά μ’ ένα υπέροχο μήνυμα, το οποίο περιμένουμε πώς και πώς! Ένα απ’ τα γεμάτα νόημα μηνύματά της είναι αυτό της φωτογραφίας. Αυτή  η φράση της κ. Ζωής , της γυμνάστριάς μας, μας ενέπνευσε ώστε ν’ αποφασίσουμε να σας στείλουμε τελικά κ. Δήμαρχε την ανοιχτή επιστολή! Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο να εκφράσουμε όσα σκεφτόμαστε  σχετικά με το πώς θα κάνουμε καλύτερο το περιβάλλον του σχολείου μας! Πήραμε την απόφαση να πούμε ,όλα όσα σκεφτήκαμε γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε πως μπορεί κάτι ν ‘ αλλάξει!! Ακολουθεί η επιστολή μας.

 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Στο μάθημα της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής φέτος, μάθαμε πώς γίνονται τα μαθητικά συμβούλια και ποια είναι η σημασία τους για το δημοκρατικό κλίμα της τάξης μας αλλά και του σχολείου μας.

Έτσι σκεφτήκαμε  να δημιουργήσουμε ένα μαθητικό συμβούλιο στην τάξη μας με στόχο να βελτιώσουμε το περιβάλλον του σχολείου μας. Γι αυτό το λόγο σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή, ζητώντας από εσάς να μας βοηθήσετε να πετύχουμε αυτόν το στόχο .

Πρώτη μας σκέψη είναι να δημιουργήσουμε στο σχολείο μας ένα χώρο για τη στάθμευση ποδηλάτων για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς μας. Ο λόγος που θέλαμε κάτι τέτοιο είναι γιατί έτσι θα μειώσουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος ,αφού χρησιμοποιώντας τα ποδήλατα θα μειωθεί η χρήση των αυτοκινήτων. Επίσης, με το ποδήλατο δεν σπαταλούμε ενέργεια καθώς αφήνουμε στην άκρη τ ΄ αυτοκίνητα. Ακόμη, θα γυμναζόμαστε καθημερινά και θ ΄ αποκτήσουμε καλή φυσική κατάσταση και θα μας γίνει συνήθεια η γυμναστική. Έπειτα, χρησιμοποιώντας το ποδήλατο καθημερινά θα μπορούμε να μάθουμε στην πράξη τον ΚΟΚ. Επιπλέον θ ΄ αποφεύγουμε το συνωστισμό.

Μια δεύτερη σκέψη μας ήταν να λειτουργήσει στο σχολείο μας χώρος κυλικείου. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές θα μπορούν να εξασκούνται καθημερινά στις συναλλαγές με χρήματα και επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιούνται, καθώς θα πρέπει να λειτουργούν καθημερινά ως υπεύθυνοι καταναλωτές. Επιπλέον , επειδή το κυλικείο θα επιτρέπεται να πουλάει μόνο υγιεινές τροφές , τα παιδιά θ ΄ αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Ακόμη, σκεφτήκαμε πως τώρα που ανοίγει ο καιρός θα ήταν ωραίο να εγκατασταθούν δύο κιόσκια και διάφορα παγκάκια στο χώρο της αυλής. Έτσι , στο διάλειμμά μας θα μπορούμε να ξεκουραζόμαστε σε ένα σκιερό μέρος, να τρώμε το κολατσιό μας στο κιόσκι ή να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια και σκάκι!  Αυτό θα έκανε το διάλειμμά μας πιο ευχάριστο!

Η τελευταία μας σκέψη για να βελτιώσουμε την εικόνα του σχολείου μας αλλά και την καθημερινότητά μας σ’ αυτό, είναι να μάθουμε να καλλιεργούμε φυτά και δέντρα! Είναι κρίμα να μεγαλώνουμε σε ένα χωριό όπως τα Λαγυνά και να μην έχουμε επαφή με τη φύση! Στο σχολείο μας ήδη φυτεύουμε λαχανικά και μυρωδικά αλλά μόνο σε γλάστρες και μέσα στην τάξη! Προτείνουμε, αφού υπάρχει ο χώρος στο σχολείο μας να δημιουργήσουμε με την πολύτιμη βοήθειά σας έναν μικρό κήπο , όπου το κάθε τμήμα του σχολείου μας θα μπορεί να καλλιεργεί λαχανικά, φυτά και φρούτα! Ήδη φανταζόμαστε τη στιγμή που θα κόψουμε την πρώτη ντομάτα από το μποστανάκι μας και μετά τη λήξη της καραντίνας ν’ απολαύσουμε μαζί με σας μια λαχταριστή σαλάτα, με τα βιολογικά μας προϊόντα!!!

Ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συνεργασία σας και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα νέα σας!

                                                                                                                                                        Με εκτίμηση

Τάξη  Ε΄2   Δημοτικού

Σχολείου Λαγυνών