Η Δ΄τάξη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα


13 Οκτωβρίου 1904 :  ένας ήρωας έφυγε από τη ζωή , ένας αγώνας φούντωσε για τη λευτεριά της Μακεδονίας μας !  Τον ήρωα Παύλο Μελά αλλά και όλους τους Μακεδονομάχους ήρωες , γνωρίσαμε οι τάξεις  Δ1 και Δ2  στην εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2024.

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αναπαράσταση του Βάλτου των  Γιαννιτσών , όπου κατέφευγαν οι αγωνιστές για να συντονίσουν τη δράση τους εναντίον των Βουλγάρων Κομιτατζήδων και των Τούρκων , που κατείχαν τη Μακεδονία . Νιώσαμε ακόμη απίστευτη συγκίνηση όταν κατεβήκαμε στην υπόγεια κρύπτη κάτω από τον ιερό ναό της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης , όπου οι Μακεδονομαχοι οργάνωναν μυστικά τον αγώνα τους . Αγώνας για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι Έλληνες Μακεδόνες!

Σκοπός:

Η επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα έχει ως βασικό σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την ιστορία της Μακεδονίας και τους αγώνες για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Η επίσκεψη στο μουσείο θα βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία του Μακεδονικού Αγώνα για την ελληνική ιστορία και την ταυτότητά τους.

Στόχοι:

  1. Εκπαίδευση στην Ιστορία: Οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις για τα ιστορικά γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα και να κατανοήσουν τη σημασία τους.
  2. Ενίσχυση της Εθνικής Συνείδησης: Να αναπτύξουν την εθνική τους συνείδηση και την αγάπη για την πατρίδα, κατανοώντας την αξία της ελευθερίας.
  3. Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης: Να ενθαρρυνθούν οι μαθητές να σκέφτονται κριτικά για τα ιστορικά γεγονότα και τις συνθήκες που προκάλεσαν τον αγώνα.
  4. Εξερεύνηση Πολιτισμικής Κληρονομιάς: Να εκτιμήσουν την πολιτισμική κληρονομιά της Μακεδονίας μέσα από εκθέματα και πληροφορίες που θα δουν στο μουσείο.
  5. Συμμετοχική Μάθηση: Να εμπλακούν σε δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων που θα τους βοηθήσουν να βιώσουν την ιστορία με πιο διαδραστικό τρόπο.
  6. Ενίσχυση Δημιουργικότητας: Να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από εργασίες που θα ακολουθήσουν μετά την επίσκεψη, όπως αναφορές ή καλλιτεχνικά έργα εμπνευσμένα από την επίσκεψη.
  7. Συναναστροφή και Συνεργασία: Να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους κατά τη διάρκεια της ξενάγησης και να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους.

Η επίσκεψη στο μουσείο θα είναι μια πολύτιμη εμπειρία που θα συμβάλει στην καλλιέργεια της αγάπης για την εκπαίδευση και την ιστορία, καθώς και στην ανάπτυξη της αίσθησης του ανήκειν σε μια κοινωνία με κοινές αξίες και ιδανικά.

Βασιλείου Κατερίνα ΠΕ70 -Γκάλιου Αφροδίτη ΠΕ70