Επίσκεψη στο ΑΠΘ


Η επίσκεψη της Γ΄τάξης έγινε την Τετάρτη 17-02-2016 στο Μουσείο Εκμαγείων (πάνω φωτογραφία )

Το Μουσείο Εκμαγείων λειτουργεί σήμερα ως κέντρο έρευνας, διδασκαλίας και πρακτικής άσκησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Επιπλέον ιδιαίτερα έμφαση δίνεται κατά τα τελευταία χρόνια στον επιμορφωτικό και κοινωνικό του ρόλο, καθώς αντιμετωπίζεται παράλληλα ως εκπαιδευτικό κέντρο για τους μαθητές και το ευρύτερο κοινό.

Το Μουσείο έχει δωρεάν είσοδο και είναι επισκέψιμο για το ευρύτερο κοινό κατά τις εργάσιμες μέρες από τις 8:30 έως τις 14:30. Μία σειρά έντυπων οδηγών με κείμενα εισαγωγικού χαρακτήρα σε συνδυασμό με καταλόγους έργων δίνουν τις πρώτες βασικές πληροφορίες. Παράλληλα οργανώνονται ξεναγήσεις για διάφορες ομάδες επισκεπτών.

Στο Λαογραφικό (κάτω φωτογραφία).Και τα δυο αξίζουν να τα επισκεφτεί κανείς.

Πλούσιο υλικό
Το υλικό που διαθέτει το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει, σε γενικές γραμμές, δύο μεγάλες κατηγορίες συλλογών:

  • Μουσειακά αντικείμενα με συλλογές από λαϊκές ενδυμασίες, κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχοΐας, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, κεραμικής, μουσικών οργάνων, ζωγραφικής και παλαιών φωτογραφιών.
  • Αρχειακό υλικό με αδημοσίευτες εργασίες, παροιμίες και τραγούδια, μαγνητοταινίες με πλούσιο μουσικό υλικό από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το αρχείο αποκομμάτων του Ν. Γ. Πολίτη.

Στο Αρχείο υπάρχει επίσης μία ταινία – ντοκουμέντο, για τους Αναστενάρηδες του χωριού Αγία Ελένη Σερρών, που γυρίστηκε το 1973, από τον Θ. Χατζηπανταζή υπό την εποπτεία του καθηγητή Γ. Μ. Σηφάκη, ο οποίος κατείχε με ανάθεση την «έδρα» της Λαογραφίας. Η χρηματοδότηση της ταινίας έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σχετικά πρόσφατα, το Αρχείο εμπλουτίστηκε από το προσωπικό αρχείο και τη βιβλιοθήκη του Στίλπωνα Κυριακίδη, τα οποία δώρησε η αείμνηστη Άλκη Κυριακίδου Νέστορος λίγο πριν από τον θάνατό της.