Λέσχη Ανάγνωσης ,Παρασκευή 16/2/2024


Ο άνθρωπος που γελά του Βίκτορ Ουγκό

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

     Ο άνθρωπος που γελά ,το βιβλίο του Ουγκό ,απεικονίζει τον ακρωτηριασμό που επιβάλουν στο λαό, όσοι έχουν εξουσία.Ο Ουγκό αγωνίστηκε υπέρ της ελευθερίας  της έκφρασης σε μια εποχή που ο λαός είναι υποταγμένος στην αυθαιρεσία των αριστοκρατών.
Μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα έκαναν θραύση στη Δυτική Ευρώπη και κυρίως στην Αγγλία, οι κομπρατσίκος. Άρπαζαν ή και αγόραζαν παιδιά, τα οποία, αφού τα νάρκωναν, τα παραμόρφωναν ώστε να τα κάνουν αξιοπερίεργα πλάσματα. Κατόπιν τα πουλούσαν στις διάφορες «ευγενείς» οικογένειες για γελωτοποιούς, ή σε υπαίθριους θαυματοποιούς για επίδειξη στο κοινό, που πλήρωνε εισιτήριο.
Με μια τέτοια συμμορία ήρθε σε συνεννόηση ο τότε βασιλιάς της Αγγλίας Ιάκωβος ο Β’ προκειμένου να βγάλει από τη μέση το γιο μιας εξέχουσας αγγλικής οικογένειας του λόρδου Κλαντσάρλι. Το παιδί αφού παραμορφώθηκε στο πρόσωπο σε τρόπο που να φαίνεται ότι διαρκώς γελά, ζούσε μαζί με τους κακοποιούς ως την ημέρα που οι τελευταίοι τέθηκαν εκτός νόμου. Εγκαταλείποντας την Αγγλία οι κακοποιοί αυτοί, παράτησαν το παραμορφωμένο παιδί στην ακτή. Ήταν τότε δέκα χρονών και δεν είχε γνωρίσει ποτέ άλλη οικογένεια εκτός από τους κομπρατσίκος, οι οποίοι τού είχαν δώσει το όνομα Γκουινπλέιν.
Σε αυτή την κοινωνία οι φτωχοί υποφέρουν και οι πλούσιοι πλήττουν.

Σήμερα αν ήταν μπροστά στην σκηνή ,ο Ουγκό θα μιλούσε για την οπαδική βία,την φτώχεια ,την ενδοοικογενειακή βία ,τον ναζισμό.

Στην συνάντησή μας προτάθηκαν και τα βιβλία: Οι Δουβλινέζοι του JOYCE JAMES ,Λευκές Νύχτες του Ντοστογέφσκι, Διηγήματα του Τσέχωφ,Αιμιλία Γραντέ του Μπαλζάκ
Επόμενο βιβλίο :ΤΑΜΑΓΚΟΥΡ της ΛΕΤΑ ΣΕΜΑΝΤΕΝΙ. Θα βρεθούμε στις 22 του Μάρτη ,στο σχολείο στις 6 το απόγευμα.
Κόψαμε την γευστικότατη βασιλόπιτα της Μαίρης .Η τυχερή της Λέσχης ,η Φανή .Το γούρι ήταν από την Λένα.

Να ευχηθούμε στην εμψυχώτριά μας κ.Μητσιάλη κάθε επιτυχία για το βιβλίο της :Το μαντήλι με τα τριαντάφυλλα ,που βρίσκεται στις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων για το 2023 του Υπουργείου Πολιτισμού.Η κ.Μητσιάλη είχε παρουσιάσει το βιβλίο της στο σχολείο μας.

Παπασυμεών Ελισσάβετ ΠΕ70