Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.(πηγή : Σαν σήμερα)
Η ζωή κάτω από συνθήκες μιας σοβαρής τετραπληγίας ή ενδεχομένως και μιας υψηλής παραπληγίας είναι άθροισμα και διαδοχή μικρών ή μεγαλύτερων διαπραγματεύσεων. Συχνά ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε τίθεται υπό διαπραγμάτευση…Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές ταυτότητες, δικαιώματα, υποχρεώσεις, συναλλαγές, πρότυπα, σχέσεις, εξαρτήσεις. Διεθνώς, έχουν αλλάξει πολλά και μεταξύ αυτών είναι και η ταυτότητα των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες. Αυτό που ξέραμε ως ΑμεΑ, ως παραπληγία ή ως τετραπληγία σε μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει πλέον, αφού δεν υπάρχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο απέκτησε νόημα.Πλέον, η παραπληγία και η τετραπληγία, αποτελούν ένα απλό ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Τα ζητήματα που αφορούν στην επιβίωση είναι προσωπικά ζητήματα, και τουλάχιστον για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, η επιβίωση είναι προσωπική υπόθεση και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα εμπόδια που δημιουργούνται εξαιτίας της αναπηρίας.
Στο σχολείο μας τα μέλη της ΕΔΥ με τις γυμνάστριες ,ετοίμασαν δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε τμήμα είχε την δυνατότητα να μπει στην θέση των ατόμων με αναπηρία.Η ενσυναίσθηση είναι αυτή που κάμπτει τις διαφορές και ίσως να φέρνει στο νου σκέψεις για το άτομο με αναπηρία.