Προσαρμογή στην Α΄τάξη του Δημοτικού: Ό,τι ήθελες να ρωτήσεις…


Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση των γονέων για το θέμα της μετάβασης των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο. Οι επιστήμονες της ΠΥΞΙΔΑΣ, που αποτελεί Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή μας, ενημέρωσαν τους γονείς για το θέμα και απάντησαν σε ερωτήσεις τους.

Οι ίδιοι μας αναφέρουν ότι η μετάβαση στο δημοτικό σχολείο αποτελεί σημαντική αλλαγή για κάθε παιδί και προκαλεί ποικίλα και ενδεχομένως αντικρουόμενα συναισθήματα και σκέψεις, τόσο στο ίδιο το παιδί, όσο και στους γονείς του. Αυτό, όμως, είναι αναμενόμενο, καθώς συχνά οι άνθρωποι φοβόμαστε και αντιστεκόμαστε στις αλλαγές στη ζωή μας, ακόμη κι αν αφορούν πράγματα που επιθυμούμε. Δε βοηθά να υποτιμάμε τις δυσκολίες και τις αγωνίες των παιδιών μας για το νέο περιβάλλον, ούτε και να καλλιεργούμε υπερβολικές προσδοκίες για το σχολείο. Μπορούμε να ακούμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, να τα εμπιστευόμαστε ότι μπορούν να τα καταφέρουν, να τα ενθαρρύνουμε να μην τα παρατούν στα δύσκολα. Καλό είναι να ενημερωθούμε για το σχολείο και να επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και με τους άλλους γονείς.

Θα ακολουθήσει δεύτερη ενημερωτική συνάντηση των γονέων για το θέμα της επιθετικής συμπεριφοράς των παιδιών, αλλά και του εκφοβισμού, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, στις 17:00, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

Ευχαριστούμε την ΠΥΞΙΔΑ και αναμένουμε τη συμμετοχή των γονέων και σ’ αυτή την εκδήλωση-συζήτηση.