ταινίες που προτείνουμε


Ταινίες που προτείνουμε  και τις έχουμε στο πρόγραμμα της πρωινής ζώνης (από Γκάλιου Αφροδίτη ,Μαυροδόντη Χαράλαμπο,Παπασυμεών Ελισάβετ)

Να μιλάς καλύτερα

Ποιος θα πάει τα παιδιά στο πάρτυ; Τι ρόλο παίζουν τα μανταρίνια; Την μπάλα από τη λιμνούλα ,ποιος θα την πάρει; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που έχουν την απάντησή τους στην ταινία .

Μεταξύ σοβαρού και αστείου

Πώς αισθάνονται τα παιδιά στην διάρκεια που τα σχολεία  είναι ανοιχτά, στην περίοδο του covid;Ανοιχτά παράθυρα ,κρύο  αντιμετωπίζονται  με κουβέρτες και σκουφάκια.

Δίκαιο είναι .

(ταινία από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λαγυνών)

Στην ταινία τα παιδιά μαθαίνουν ότι συμμετέχουμε σε αυτό που είναι καλό για το σύνολο των ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα

Τα φαινόμενα κοινωνικής συμπεριφοράς στο τώρα , προέρχονται από νοοτροπίες που δομήθηκαν στην διάρκεια των ετών που προηγήθηκαν της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το γενικότερο και συνεχώς μεταβαλλόμενο  κοινωνικό πλαίσιο.  Δηλαδή την μορφή παραγωγής του κοινωνικού πλούτου, τη μορφή της οικογένειας, των ηθών , των κοινωνικών αξιών. Ο σύγχρονος – σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες γενιές που ιδιοπαρήγαγαν  το μεγαλύτερο μέρος των χρησιμοποιούμενων αγαθών με συνεργατικές πρακτικές –  τρόπος παραγωγής και ικανοποίησης των οικογενειακών αναγκών αποτελεί προσωπική ευθύνη του καθενός ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον ατομικισμό . Αυτά σε επόμενο στάδιο ενισχύθηκαν περαιτέρω με την αφοσίωση σε επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν εξυπηρετούσαν ανάγκες  βιοπορισμού και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης αλλά τάσεις κοινωνικού ανταγωνισμού μέσω της απόκτησης υλικών αγαθών ένδειξης πλούτου και κύρους.   Από τα πλέον έντονα φαινόμενα ακρισίας και αντιληπτικής αδυναμίας αποτέλεσε η υιοθέτηση κοινωνικών προτύπων συνοδευόμενη από έναν ξέφρενο καταναλωτισμό  που επηρέασε σχεδόν όλες τις εκφάνσεις κοινωνικής συμπεριφοράς και συνέβαλε στην γενίκευση  εγωκεντρικών συμπεριφορών και κοινωνικού ανταγωνισμού. Συνεπώς η οποιαδήποτε κοινωνική συνοχή ήταν επιφανειακή και οφείλονταν στην αμοιβαία ικανοποίηση συμφερόντων.  Η προσήλωση σε  οικονομικές δραστηριότητες απομάκρυναν  τον άνθρωπο από την συμμετοχή του σε ασχολίες καλλιέργειας και πολιτισμού που αναπτύσσουν την κρίση , την αντικειμενικότητα και τον ανθρωπισμό.  Διότι ο ανθρωπισμός είναι προσέγγιση καθαρά λογική που υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία είναι εφικτή όταν αφορά όλους τους ανθρώπους διότι μόνο τότε  αποφεύγονται συγκρούσεις κι οπισθοδρομήσεις. Όλα αυτά φάνταζαν περιττά και αχρείαστα μέσα στην πληθώρα των εντυπωσιακών αντικειμένων που παρείχαν ανέσεις και ψυχαγωγία . Όλα αυτά είναι απολύτως θεμιτά όταν με την διαμεσολάβηση της λογικής εξασφαλίζουν βιολογική υγεία αναπτύσσουν τις νοητικές δυνατότητες και εξασφαλίζουν συναισθηματική ισορροπία.  Ακόμη κοινωνικοί θεσμοί όπως η εκπαίδευση και θρησκεία εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν εμπόδισαν την εξέλιξη των παραπάνω φαινομένων.  Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι η εξοικείωση των ανθρώπων με ευκολίες και ανέσεις τους κατέστησε ευάλωτους συναισθηματικά στις περιπτώσεις που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν πιεστικές καταστάσεις ακόμη κι αν αυτές  κινούνται στα όρια του φυσιολογικού. Έτσι λοιπόν γενικευμένα παθολογικά κοινωνικά φαινόμενα των οποίων τον πυρήνα αποτελούν ο  ατομισμός, το έλλειμμα πνευματικής καλλιέργειας και κριτικής σκέψης , η έλλειψη αντοχών σε συνθήκες φυσιολογικών δυσκολιών και ο συναισθηματικός αποσυντονισμός ενισχύθηκαν περαιτέρω και στην διάρκεια του covid.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες καλείστε  να συνεργαστείτε, με το σχολείο, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά μας και το μέλλον τους. Το ξεπέρασμα των αδυναμιών μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση  για την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

 

Η καλύτερή μας μέρα

(ταινία από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λαγυνών)

Στην ταινία τα παιδιά της Δ΄τάξης ,θέλησαν να παρουσιάσουν, γιατί τα παιδιά δεν θέλουν το σχολείο.

Μία μέρα που ο δάσκαλος έλειπε ,τα παιδιά φαντάστηκαν πώς θα ήταν η μέρα τους.Επέλεξαν να κάνουν πολλά ,που όμως τους οδήγησαν

Κορώνεια:Ένα θλιβερό παράδειγμα

(ταινία από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λαγυνών)Η καθηγήτρια Βιολογίας στο ΑΠΘ κ.Μουστάκα ,εξηγεί στα παιδιά της Δ΄τάξης γιατί η λίμνη Κορώνεια έχει φτάσει σε σημείο να μην έχει νερό και γιατί  τα ψάρια έχουν  ψοφήσει .Το χωριό μας είναι στο οικοσύστημα των λιμνών Κορώνειας Βόλβης και έγινε μία προσπάθεια να γίνει αποτύπωση των προβλημάτων που έχει η λίμνη Κορώνεια.Πριν από 70 χρόνια,ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος ,αφού οι κάτοικοι ήταν οι περισσότεροι ψαράδες.Σήμερα ,η λίμνη έχει μόνο 80 εκ. νερό.

Πολύ κακό για το τίποτα ,πολύ ησυχία για το σημαντικό.

(ταινία από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λαγυνών)Τα παιδιά μαλώσαν στο παιχνίδι τους και ο δάσκαλος προσπάθησε να τους κάνει να έχουν κριτική σκέψη και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που δημιουργούνται  μεταξύ τους.

1ο Βραβείο Μουσικής .Στίχοι :Οι μαθητές της τάξης σε ιδέα του Σιραλή Σάκη.

Μουσική:Τσακυρίδης Δημήτρης ΠΕ79.01

Όπερα στο σχολείο

Μία διαφορετική μέρα στο σχολείο.Κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια,γλώσσα,μαθηματικά ,ιστορία..Αλλά από την διπλανή τάξη ακούγεται ..

Ανακύκλωση

(ταινία από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λαγυνών)Τι θα γίνει αν τρίψεις την κασετίνα σου; Το Τζίνι που ακούγεται ,παρακινεί τα παιδιά ,να έχουν το νου τους ,σε ότι συμβαίνει γύρω τους.

1ο Βραβείο μουσικής

Στίχοι :Μαθητές της τάξης σε ιδέα του Σιραλή Σάκη

Μουσική:Κόλλια Σωτηρία ΠΕ79.01

https://video.link/w/AzNBc

Η ταινία καταγράφει  τι γίνεται σε δυο διαφορετικά σπίτια με τα παιδιά και τους γονείς ,για πολλά χρόνια.Τι θα γίνει στα γενέθλια τους των 18 χρόνων;

Ο θρύλος του σκιάχτρτου

 

Υπατία

Στην ταινία ακολουθούμε την Υπατία στο μάθημα στην αγορά της Αλεξάνδρειας.Βλέπουμε πώς οι Χριστιανοί κατέστρεψαν ότι θύμιζε την ειδωλολατρική θρησκεία  μέσα από τον θρησκευτικό φανατισμό.

Καληνύχτα παππού

Τα παιδιά επισκέφτηκαν το γηροκομείο στη Ξάνθη και το έκαναν ταινία .

 

Τα παιδιά του Παραδείσου

Το χρώμα του Παραδείσου

(και οι δυο ταινίες βρίσκονται στο σχολείο μας με τη βοήθεια της κ.Γκάλιου ΠΕ70)

 

Ο πόλεμος των κουμπιών

(βρίσκεται στο σχολείο μας με τη βοήθεια του κ.Μαυροδόντη Χαράλαμπου ΠΕ86)