Επίσκεψη στο Νόεσις ή πώς ο άνθρωπος αλλάζει την ιστορία


Η Στ΄τάξη επισκέφτηκε το Νόεσις στις 19-04-2019.Στο χώρο επισκεφτήκαμε την έκθεση Da Vinci   και την αίθουσα αρχαία τεχνολογία ,που περιλαμβάνει εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα φυσικών επιστημών(θερμότητα-μάζα-βάρος-μοχλοί) ,μηχανές στην αρχαιότητα και αίθουσα αυτοκινήτων.

Ο Da Vinci ,είχε δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια.Όταν ασχολήθηκε με τη ζωγραφική ,κατάλαβε ότι δεν θα είχε αρκετά χρήματα για να ζήσει.Έτσι ,παρουσίαζε εφικτές τις δυνατότητες να κατασκευάσει μηχανές πολεμικές.Κατόπιν μηχανές να αποξηράνει έλος ή να αλλάξει την πορεία ποταμού.Ο ίδιος ήθελε να ξέρει πολλά αλλά όχι να αντιγράφει.Ήταν δημιουργός.Με αυτή την άποψή του ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να βγάλει χρήματα.Γι’αυτό ασχολήθηκε με τις εφευρέσεις.

Ο  άνθρωπος του Βιτρούβιου ήταν αποτέλεσμα της σχέσης τετράγωνου με τον κύκλο.Αναλογίες στο σώμα του ανθρώπου.Τα τέλεια σώματα μπαίνουν σε τετράγωνο.

 

Κυρίαρχο στο χώρο της εισόδου,στο Νόεσις,η μηχανή που κατασκεύασε οDa Vinci για να μπορεί ο άνθρωπος να πετά.

Πορτρέτα του Da Vinci.Την Μόνα Λίζα την ζωγράφιζε 10 χρόνια.Την είχε μαζί του συνέχεια.

Χρήση μοχλού για να κινεί το σφυρί στο αμόνι ,κατεργασία μετάλλου από σιδεράδες.Έκεντρο με σφυρί

1493 -πτητική μηχανή (έλικας)-δεν απογειώθηκε ποτέ αφού χαμηλή ισχύς προς το βάρος δεν το επέτρεπε.Αργότερα εξελίχθηκε το ελικόπτερο.

Επινόησε τη χρήση της αλυσίδας.Μαθητής του ανακάλυψε το ποδήλατο.

Σύνθετος ανυψωτήρας-μετάδοση της κίνησης με οδοντωτές εγκοπές ο τροχός.Αργότερα εξελίχθηκε στον γρύλο .

χρήση τροχαλίας(μοχλού)για την ανύψωση βαρειών αντικειμένων

Παναγία των Βράχων και η Λήδα και ο κύκνος

Όπλο διασποράς(Μπομπάρδα)Είχε ειδικές σφαίρες γεμάτες με μολύβδινα σφαιρίδια.

 

Μυστικός Δείπνος.Μέχρι την εποχή του Ντα Βίντζι πίστευαν ότι το φως παράγεται από το μάτι .Με τις μελέτες του, είπε ότι το φως έρχεται στο μάτι.Κάτι που είναι μακριά φαίνεται μικρό ,ότι είναι κοντά ,φαίνεται μεγάλο.Ζωγράφισε με προοπτική βάζοντας πίσω παράθυρα ,κάνοντας τον Χριστό μεγάλο και τους Αποστόλους πιο μικρούς.

 

“τανκς”,με την προστασία αυτής της μηχανής μπορούσε να πλησιάσει την εχθρική πλευρά ο επιτιθέμενος,χάρη σε ειδική στοιχεία που έχει στο πάτωμα(1485)

Πολιορκητική μηχανή,με μοχλό έριχναν,απομάκρυναν, τις σκάλες

χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά στρατιωτικού υλικού(Νορβηγία)

Τοξωτή γέφυρα για μεταφορά στρατιωτικού υλικού.Ο δούκας Σφόρτσα δέχτηκε το σχέδιο της γέφυρας ,που φτάνει και τα 100μ.Σήμερα συναντάμε αυτό το σχέδιο στην Νορβηγία.

αίθουσα αυτοκινήτων

Ο Άρης σήκωσε ένα αυτοκίνητο ,με χρήση μοχλού

 

Η Αναστασία τράβηξε και κέρδισε σε δύναμη τον Ραφαήλ και Γιάννη.(χρήση τροχαλίας)

μηχανή για σύνθλιψη ελιάς