ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                            Λαγκαδάς 27-4-2018

Π.Ε ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ                                              ΑΡ. ΠΡ: 60

 

Email syllogosl@yahoo.gr

ΠΡΟΣ: Μέλη Συλλόγου

Πληροφορίες:6976371942

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Όπως ήδη γνωρίζετε εδώ και λίγες μέρες, έχουμε μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών από τον Έβρο. Οι πρόσφυγες είναι εξαθλιωμένοι, έρχονται κυρίως από Αφρίν και Κομπάνι, περνούν από αστυνομία για την πρώτη καταγραφή και μεταφέρονται στα Λαγκαδίκια και τα Διαβατά.  Είναι πάνω από 800 νέα άτομα αυτήν τη στιγμή, εκ των οποίων περισσότερα από 300 είναι παιδιά. Οι ροές είναι καθημερινές και ο αριθμός μεταβάλλεται συνεχώς.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί κέντρα ημέρας από οργανώσεις και σωματεία αλληλεγγύης  όπου προσφέρονται τσάι, νερό, χυμοί, φαγητό ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να παραμείνουν λίγες ώρες έως ότου τακτοποιηθούν στα δυο camp τα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια. Εκεί βέβαια οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω του μεγάλου συνωστισμού. Ότι είχε γίνει τον προηγούμενο χρόνο για αυτούς που ήδη βρίσκονταν στα κέντρα αυτά, σχολεία, χώροι λατρείας, εντευκτήρια κλπ, όλα  χρησιμοποιούνται τώρα ώστε οι νεοφερμένοι να κοιμούνται στρωματσάδα.

Δυστυχώς το φαγητό δεν είναι επαρκές, και το σημαντικότερο,  είδη υγιεινής και κλινοσκεπάματα είναι ελάχιστα.

 

 Oι άνθρωποι που ξεριζώνονται και βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο αναζητώντας ένα λιγότερο ζοφερό μέλλον δεν έχουν ανάγκη τον εύκολο οίκτο μας ή τα μεγάλα λόγια των αρμόδιων, αλλά τις απλές εκείνες ενέργειες που δείχνουν στην πράξη τον σεβασμό μας στο πρόσωπο του κυνηγημένου και την αλληλεγγύη μας.
Το Δ.Σ. αποφάσισε, στα πλαίσια της αναγκαίας αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, να τους στηρίξει υλικά με είδη πρώτης ανάγκης.
Δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, συλλέγουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους συναδέλφους, τους συλλόγους διδασκόντων, τους μαθητές και τους γονείς των σχολείων μας, να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή είτε με τα είδη πρώτης ανάγκης είτε με χρηματικό ποσό.

 

Τα είδη πρώτης ανάγκης που μπορούν να συγκεντρώνονται είναι:
(Γάλα μακράς διάρκειας, τσάι, κονσέρβες –όχι χοιρινό- χυμούς, μπισκότα, πάνες, κουβέρτες, σαπούνια, είδη υγιεινής, χαρτιά υγείας, φάρμακα ).

 

Το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνει κάθε σύλλογος διδασκόντων μπορεί να παραδίδεται στα μέλη του Δ.Σ. για την αγορά των αναγκαίων προμηθειών, ενώ η συγκέντρωση των διαφόρων ειδών μπορεί να γίνεται στα σχολεία και το Δ.Σ. αναλαμβάνει άμεσα τη μεταφορά τους στους πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια.