(από όσα ακούσαμε από τον κ.Αποστολούδη Αντώνη)
Tο αμπέλι είναι γνωστό από τον Πολύφημο ,που τον πότισε κρασί ο Οδυσσέας .Είναι γνωστό ότι υπάρχει το κρασί από τότε.
Το αμπέλι για να αρχίσουμε από την αρχή ,φυτεύεται με βέργες. Βάζουμε μισό μέτρο μέσα στο χώμα μία βέργα , την καλύπτουμε καλά και την αφήνουμε. Την άνοιξη θα βγάλει μάτια και θα μπουμπουκίσει . Μετά από 2-3 χρόνια αρχίζει και καρποφορεί και βγάζει το σταφύλι. Υπάρχουν σταφύλια που είναι για κρασί .Υπάρχουν τέτοιες ποικιλίες και εδώ στο κτήμα ,που γίνεται το κρασί . ‘Οσα είναι σε κληματαριά είναι τα επιτραπέζια και τα τρώμε.
Παλιότερα τον μήνα Σεπτέμβριο, τον Τρυγητή γινόταν στα Λαγυνά ,μεγάλο πανηγύρι .Όλο το χωριό δεξιά και αριστερά είχε αμπέλια και όλος ο κόσμος τρυγούσε και έβγαζε το κρασί του.
Για το μάζεμα υπάρχουν ειδικά ψαλιδάκια για να κόβουμε τα σταφύλια.Τα βάζουμε σε τελάρα .Τότε είχε τα κοφίνια .Τώρα είναι τα τελάρα . Τα πάμε στη μηχανή για να τα αλέσει και να βγει ο μούστος. Το αφήνουμε στο βαρέλι για 7 μέρες και το βάζουμε στα δοχεία για να ωριμάσει .Μετά θα γίνει η εμφιάλωση .Το κρασί μπορεί να κρατήσει μέχρι και 100 χρόνια.
Στο κελάρι μπορεί να γίνει η αποθήκευση ,γιατί έχει σταθερή θερμοκρασία.(απομαγνητοφώνηση Παπασυμεών Ελισσάβετ)
(Η υπέροχη φιλοξενία από το ζεύγος Αντώνη Αποστολούδη έγινε την Δευτέρα 2 του Οκτώβρη.)
Το μηχάνημα για τον μούστο.
Επίσκεψη από το Β1 και την Α΄τάξη (φωτ.από την κ.Στέλλα ,γιαγιά του Απόστολου)
Στη Ζωοδόχου Πηγή