Μιλάμε για το DNA_ΣΤ τάξη


Τρίτη 30 του Μάη η Στ΄τάξη επισκέφτηκε  χώρο του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ. Συμμετείχαμε στο

Εκπαιδευτικό Διαδραστικό Πρόγραμμα « Ο ΝΤΟΚΤΟΡ ΓΟΥΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ» που διοργανώνει ο ΤΙΤΑΝ στο εργοστάσιο Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης. Ο σχεδιασμός και η επιστημονική επιμέλεια ανήκουν στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Πρόκειται για μια συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο της Επιστήμης μέσα από παιχνίδια, πειράματα και πληροφορίες. Η ενημέρωσή μας ήταν για το DNA.

Το DNA το απαντάμε σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Στη βάση του,συναντάμε,  τα εξής χρώματα: πράσινο-κόκκινο,κίτρινο-μπλε ,δηλ. αδενίνη- θυμίνη, γουανίνη-κυτοσίνη.

Στην αρχή κάναμε οριγκάμι ,όπως πολύ σωστά το είπε η Μαρία από το Στ1 ,σε αναπαράσταση την σκάλα του DNA.Το επόμενο ήταν ένα πολύ απλό πείραμα ,όπου ανιχνεύσαμε το DNA της μπανάνας. Η εκτέλεση του πειράματος είναι η παρακάτω:

Πρώτα λιώσαμε πολύ καλά μισή μπανάνα ,σε μαρμάρινο γουδί.Έγινε αλοιφή.Προσθέσαμε νερό 50 ml σε ογκομετρικό σωλήνα και υγρό για πιάτα.Το DNA έχει γύρω του κυτταρική μεμβράνη που έχει λίπος (λιπίδια) ,με το υγρό απορρυπαντικό για πιάτα διαλύονται τα λιπίδια.Στο σαπούνι και το νερό ,προσθέτω αλάτι και αναδέυω με αναδευτήρα.Το μείγμα το ρίχνω στην πολτοποιημένη μπανάνα.  Το DNA είναι υδορφοβικό ,φοβάται το νερό,και με το οινόπνευμα που θα ρίξω παρατηρώ να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες που ανεβαίνουν στην επιφάνεια . Είναι το DNA της μπανάνας.

Παρά πολύ ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά για τα μικροσκόπια και τις παρατηρήσεις που μπορούσαν να κάνουν σε ιστούς .

Ακούσαμε, τέλος για την παραγωγή του τσιμέντου .