Οι εποχές αλλάζουν_ Προφυλάξτε το νερό


(Απόσπασμα από την παρουσίαση του Στ1 στην δράση:Κλικ..προστάτευσέ το)

Στην περιοχή μας του οικοσυστήματος των λιμνών Κορώνειας Βόλβης έχει χαρτογραφηθεί η περιοχή ότι έχει 10.000 ρυάκια και χειμάρρους. Από αυτά έχουν μείνει μόλις 500 ρυάκια  που έχουν από λίγο έως αρκετό νερό ,ανάλογα την εποχή .Όλα αυτά τα ρέματα καταλήγουν στην Κορώνεια που πριν από 3 γενιές  είχα πολύ νερό . Δυστυχώς από 8 μέτρα βάθος που είχε ,έχει φτάσει να έχει μόλις 86 εκ μέχρι ένα μέτρο.Τώρα δεν υπάρχουν ψάρια και  ο πλούσιος βυθός της είναι  τοξικός  και απαγορεύεται το ψάρεμα .

Δίπλα στη λίμνη Κορώνεια είναι το χωριό μας τα Λαγυνά όπου οι κάτοικοι πριν από τρεις γενιές ασχολούνται με το ψάρεμα. Ήταν ψαράδες στη λίμνη της Κορώνειας ή αλλιώς λίμνη Λαγκαδά .Οι ψαράδες τα πουλούσαν στην αγορά της Θεσσαλονίκης .Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο βιοπορίζονται .Ακόμα και σήμερα η αγαπημένη συνταγή των γιαγιάδων μας είναι τα πράσα με τσιρόνια . Μέσα στο χωριό υπήρχαν πολλές βρύσες των οποίων όμως οι περισσότερες έχουν στερέψει έχουν μείνει μόνο δύο που έχουνε συνεχόμενα νερό ,μία πάνω στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η άλλη βρίσκεται στην πλατεία, κάτω από τον πλάτανο. Εμείς θα θέλαμε να προστατεύσουμε το νερό  .Εάν κάνουμε έναν περίπατο στο βουνό αυτή την εποχή θα δούμε τις πηγές που έτρεχαν έστω λίγο νερό το Νοέμβριο τώρα να έχουμε ήδη ξεραθεί και ακόμη δεν έχει μπει το καλοκαίρι. Πολλές φορές όμως κάποιοι σκέφτονται ότι αυτό αφορά μόνο την τοπική κοινωνία στην οποία εμφανίζεται αυτό το πρόβλημα .Το θέμα είναι ότι τίποτα δεν μένει μόνο σαν πρόβλημα σε ένα μέρος . Παράδειγμα ο  κορονοϊός ο οποίος δεν ήταν στη δική μας περιοχή  αλλά ήταν στην Κίνα και ξεκίνησε από κει και ήρθε μέχρι εδώ. Ακόμη ένα τοξικό νέφος το οποίο θα ξεκινήσει από ένα μέρος και θα ‘ρθει και στην περιοχή μας .Το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Εμείς με την παρουσίαση μας εδώ θέλουμε να δείξουμε την έλλειψη νερού στην περιοχή μας και τη θεωρούμε επικίνδυνη για όλη την ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα της Ελλάδας .Οι εποχές αλλάζουν χωρίς να γίνεται  για να υπάρχει νερό στις επόμενες γενιές .

 

Όσο αφορά την σημερινή παρουσίασή μας,τα παιδιά ξεπέρασαντο απίστευτο άγχος και τα πήγαν περίφημα.Στο τέλος από το κοινό και  δέχτηκαν  αλλά και έκαναν ερωτήσεις. Ο χώρος που ήταν εκτεθειμένες οι φωτογραφίες μας,γέμισε κυρίως με παιδιά λυκείου.Παιδιά με ήθος και σοβαρότητα.Μας έπαιξαν πιάνο, όση ώρα είμασταν εκεί. Η έκθεση φωτογραφίας λειτουργεί τα απογεύματα έως και τις 31 του Μάη 2023,  στον 5ο όροφο του Βαφοπούλειου.

https://www.canva.com/design/DAFjR48B14U/0pSSCExUE_R0vRJX4tBtIA/watch?utm_content=DAFjR48B14U&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink

 

 

Η φωτογραφία  με θέμα τον πλάτανο στην πλατεία πήρε έπαινο.Μπράβο σας παιδιά για την συλλογική  δουλειά.