Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή


Τη Δευτέρα στις 12.12.22 τα τμήματα Β1 , Γ1, Γ2 , Δ1 και Δ2 επισκέφτηκαν τoν καταπράσινο χώρο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με σκοπό να συμμετέχουν στα προτεινόμενα προγράμματα της δομής. Η επαφή με τη φύση, τα επαγγέλματα που αφορούν στην ενασχόληση με τη γεωργία και κτηνοτροφία αλλά και η αειφόρος ανάπτυξη βασισμένη στην κυκλική οικονομία είναι αυτά που προσπάθησαν να μεταφέρουν στα παιδιά μας οι εκπαιδευτές που ανέλαβαν να εκπονήσουν τα προγράμματα με τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.

Τα τμήματα Β1 και Γ2 ακολούθησαν το “Μονοπάτι της ελιάς”

Μέσα από αυτό αναγνώρισαν τα δέντρα της ελιάς, ξεναγήθηκαν και γνώρισαν το ελαιοτριβείο, “μυήθηκαν” στα μυστικά της γευσιγνωσίας του ελαιολάδου και δοκίμασαν ποικιλίες ελληνικών ειδών ελιάς. Εντόπισαν στον χάρτη τις περιοχές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ελαιώνων και μέσα από γνωστούς πίνακες ζωγραφικής αισθάνθηκαν τη σημασία αυτού του δώρου της φύσης , την ελιά. Ακόμη γνώρισαν τα εργαλεία της και τον τρόπο εργασίας για τη συγκομιδή του πολύτιμου καρπού. Πολύ σημαντικό το κομματι που αναφέρθηκε στην αξιοποίηση όλων των παράγωγων από την επεξεργασία της ελιάς , όπως τα φυλλα , κλαδάκια και πυρήνας που καταλήγουν να γίνουν λίπασμα για το έδαφος. Ολοκληρώσαμε το μονοπάτι κάνοντας ένα ταξίδι στη μυθολογία αναπαριστώντας τον μύθο της ονομασίας της πολης των Αθηνών και τον θρυλικό αγώνα ανάμεσα στη θεά Αθηνά και τον Ποσειδώνα.  

Εξερευνώντας το μονοπάτι της ελιάς

Μαζεύοντας ελιές με τα χτένια

Εντοπίζουμε στο χάρτη τους μεγαλύτερους ελαιώνες

Γευσιγνωσία: ποιες γευσεις αναγνωρίζουμε στην ελιά;

Πώς γίνεται η γευσιγνωσία του ελαιόλαδου;

Βαδίζοντας στο μονοπάτι της ελιάς

Βολτα σε εναν ελαιώνα

Αναπαράσταση του μύθου της ονομασίας των Αθηνών. Ενας μύθος αφιερωμένος στην αξία της ελιάς.

 

Τα τμήματα Δ1 και Δ2 “έπαιξαν”   “Μεγάλα παιχνίδια” , ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο γάλα. Είχαμε τη χαρά να δούμε από κοντά αγελάδες και μοσχαράκια.

Γνωρίσαμε τον τρόπο με τον οποίο αρμέγεται μια αγελάδα, ενώ είδαμε και τη γραμμή παραγωγής του γάλακτος. Το τελευταίο ήταν πολύ εντυπωσιακό, αφού  είδαμε όλη την πορεία που ακολουθούσαν τα άδεια πλαστικά μπουκάλια καθώς κυλούσαν σε έναν μεγάλο ιμάντα, ώσπου να γεμίσουν με το πολύτιμο γάλα, να κολλήσει πάνω τους η ετικέτα με τις ανάλογες πληροφορίες και να είναι έτοιμο για κατανάλωση! Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πώς γίνεται ένα είδος τυριού και να το γευτούμε! Οι καλλιτεχνικές μας ανησυχίες εκφράστηκαν στον σχεδιασμό της δικής μας ετικέτας για το γάλα! 

Φτιάχνοντας το “δικό” μας τυρί

Το Γ1 είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Σιτάρι , από το χωράφι στο τραπέζι μας”. Μέσα από εικόνες και παραδοσιακά αντικείμενα και εργαλεία ταξιδέψαμε στην Ελλάδα του χθες για να γνωρίσουμε την προσπάθεια του ανθρώπου να παραγάγει το πολύτιμο αυτό προϊόν για τη διατροφή του. Είδαμε το σιτάρι να μεταμορφώνεται στο γνωστό μας αλεύρι, αλέθοντάς το στις παραδοσιακές μυλόπετρες και μάθαμε τα βασικά υλικά που χρειάζονται για την παρασκευή του ζυμαριού. Τελειώσαμε με το ζύμωμα και  πήραμε μαζί μας για το σπίτι μία μικρή ποσότητα ζύμης. 

Περιηγηθήκαμε επίσης στους εξωτερικούς χώρους της σχολής, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία που έχουν σχέση με το όργωμα, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή του σιταριού  σήμερα, τον λαχανόκηπο του αγροκτήματος με το σκιάχτρο του, τον χώρο εκτροφής σαλιγκαριών και τα θερμοκήπια. Στο τέλος ετοιμάσαμε τα δικά μας γλαστράκια με σπόρο σιταριού για να τα πάρουμε μαζί μας στο σχολείο.

Παρατηρηση αγροτικών μηχανημάτων

Τα θερμοκήπια

Με μεγάλη χαρά αποχαιρετήσαμε το χώρο που μας φιλοξένησε αφήνοντας τον καθαρό όπως τον βρήκαμε.

Ανυπομονούμε πλέον για την επόμενη εξόρμηση από το νέο έτος πια!