Υποχρεωτική χρήση μάσκας/ 2021-2022


Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 4187/10-09-21

  • Η χρήση της μάσκας (υφασμάτινης ή χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Δεν είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του φαγητού και την ώρα της γυμναστικής/άθλησης. Στις περιπτώσεις αυτές τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
  • Επιτρέπονται διαλείμματα μάσκας (ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση) στην τάξη με ανοιχτά παράθυρα, την ώρα που τα παιδιά δε μιλούν (π.χ. όταν ακούν τον/την εκπαιδευτικό που τους διαβάζει ένα κείμενο), καθώς και στο διάλειμμα στην αυλή. Τη στιγμή αυτή τα παιδιά παραμένουν στην ίδια θέση, για λίγα λεπτά που δε θα φορούν τη μάσκα, τηρώντας τις αποστάσεις.
  • Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται -εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά- οι εξής κατηγορίες μαθητών/τριών: α)μαθητές/τριες με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, β) μαθητές/τριες με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους, γ) μαθητές/τριες που παρουσιάζουν αναπνευστική δυσχέρεια και ως εκ τούτου η προστατευτική μάσκα δεν είναι ανεκτή.
  • Σε περίπτωση που μαθητής ή μαθήτρια δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του/της, ως προς την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, δεν του/της επιτρέπεται η είσοδος στην τάξη και παραμένει σε ειδικό χώρο μέχρι την παραλαβή του/της από τους γονείς-κηδεμόνες. Κατά την προσέλευση των γονέων επισημαίνεται η αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας.