Το ταξίδι αρχίζει…

Μέσα από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Σιδηροδρόμου γυρίσαμε πίσω στην Οθωμανική Αυτοκρατορία,που το ιστορικό τρένο του  Οριέντ Εξπρές ,έφτανε και στη Θεσσαλονίκη.                 

Κατέβαινε  η ταμπέλα με τις ενδείξεις για τις θέσεις του τρένου,τον προορισμό και την ώρα αναχώρησης ή άφιξης.Όλα  χειροκίνητα.

Στο φανό πλησίαζε ο υπάλληλος για να βάλει το κεράκι ,να καθαρίσει τα τζαμάκια ή να αλλάξει την τροχιά του τρένου.Τέτοιοι φανοί υπήρχαν και χειροκίνητοι.Σε ένα βαγόνι είδαμε την θέση που ήταν πάνω και πίσω,για τον υπεύθυνο να ενημερώσει τον οδηγό αν σταμάτησε το τρένο για να μπει το χειρόφρενο.Ακόμα είδαμε πώς γύριζαν τα βαγόνια.

Μέσα στο Όριεντ Εξπρές.Η τραπεζαρία.Στο πλάι ,υπάρχουν μικρά πράσινα κουμπάκια .Το τραπέζι ,οι καρέκλες δείχνουν την πολυτέλεια από άλλη εποχή.Πόσο μύριζε το παλιό  ξύλο!Σήμερα ,εδώ γίνονται οι συνεστιάσεις του Συλλόγου ,η κοπή πίτας.Τα  βαγόνια αυτά έμειναν στη Θεσσαλονίκη ,στην διάρκεια του πολέμου ,εγκλωβίστηκαν ,με τις εχθροπραξίες.

Η κλινάμαξα.Κομμάτι του Όριεντ Εξπρές.Το ταξίδι ήταν μεγάλο.Στο βαγόνι υπήρχε υπεύθυνος για την ασφάλεια των επιβατών .Είχε τη δική του κουκέτα στην αρχή του βαγονιού.

Ατμομηχανή. Το κάρβουνο έκανε το νερό να βράζει και ο ατμός να κινεί το συρμό.Σε κάθε σταθμό υπήρχαν κάρβουνα και υδραγωγείο ,για τον ανεφοδιασμό των τρένων.

Με αυτό το βαγόνι πηγαίναν οι εργάτες του Σιδηροδρόμου να κάνουν τις επισκευές ,όπου χρειαζόταν .Αργότερα αντικαταστάθηκε με ντιζελοκίνητο βαγόνι.

Κουζίνα από το βαγόνι του Όριεντ Εξπρές.

Σήμερα τα τρένα λειτουργούν με ηλεκτροκινητήρα με 25.000 V ,που με μετασχηματιστή γίνονται 1000V.

Το Μουσείο στηρίζεται στην εθελοντική εργασία.Τα εκθέματα συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα με το μεράκι των ανθρώπων που αγαπούν το Σιδηρόδρομο.Συντηρούν το χώρο από το εισιτήριο που έχουν για  είσοδο στο χώρο.

Οι εθελόντριες που μας παρουσίασαν το Μουσείο ,ήταν φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής για την δράση Open House.Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της