επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου/10-11-2023


Τα παιδιά της Α΄τάξης,άκουσαν από τον πάτερ Παύλο ,για τον συμβολισμό  του αμπελιού στο ναό, στο τέμπλο,στις εικόνες ,στην Αγία Τράπεζα.
Είναι πολλές οι αναφορές, που γίνονται στην Καινή Διαθήκη τόσο στο αμπέλι όσο και στο κρασί. Είναι από τα πιο ιερά και τα πιο λειτουργικά για την ζωή της εκκλησίας.  Ο σπόρος του σταριού (σίτος) και το ψωμί (άρτος), το αμπέλι (η άμπελος) και το κρασί (οίνος) θεωρούνται  στοιχεία όχι μόνο της σωματικής αλλά και της ψυχικής υπόστασης του ανθρώπου.
Το αμπέλι και τα κλήματα παίρνουν τεράστια συμβολική σημασία μέσα στη θεία τάξη των πραγμάτων που εγκαινίασε ο Χριστός. Ο αμπελουργός συμβολίζει τον Θεό Πατέρα, το αμπέλι συμβολίζει τον Χριστό, τα κλήματα συμβολίζουν τους μαθητές και ο οίνος το αίμα του Χριστού:”Ἐγώ εἰμι ἡ ἄμπελος ἡ ἀληθινή, καί ὁ πατήρ μου ὁ γεωργός ἐστι”
Εδώ τονίζεται ότι οι μαθητές και γενικότερα οι άνθρωποι, δεν μπορούν να έχουν ζωή παρά μόνο αν είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με το κλήμα, τον Χριστό. Και ακόμη δεν μπορούν να φέρουν καμιά ουσιαστική καρποφορία   χωρίς αυτήν  την σύνδεση, αλλά  αντίθετα μένουν άκαρποι, ξεραίνονται και πετιούνται στην αιώνια κόλαση και καίγονται.
Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι η παράδοση του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας πριν καν σταυρωθεί ο Χριστός, όπου το κρασί γίνεται το αίμα του Χριστού.
Αλλού πάλι ο λόγος του Χριστού παρομοιάζεται με «οίνον νέον» σε νέους ασκούς, σε ανανεωμένους ανθρώπους, όχι σε παλαιούς, αμαρτωλούς .Ο οίνος ευλογείται στον εν Κανά Γάμο και γίνεται πηγή χαράς. Από τον 13ο αιώνα, προστάτης της αμπέλου και του οίνου καθιερώθηκε ο Άγιος Τρύφωνας,που γιορτάζει την 1η Φεβρουαρίου.
Το κρασί κατέχει σημαντική θέση στη Θεία Ευχαριστία. Επιπλέον όμως, λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων (ιδίως σε περιοχές όπου το νερό ήταν μολυσμένο) παρουσιάζεται και ως κατεξοχήν πολύτιμο αγαθό, φάρμακο ψυχών και σωμάτων. (από την απομαγνητοφώνηση της παρουσίασης του πάτερ Παύλου)
Μπήκαμε στο αρχονταρίκι, όπου μας περίμενε το κέρασμα.
Μείναμε στην αυλή για να παίξουμε και να φάμε στο κιόσκι.