ΜΑΖΙ


Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, το απόγευμα, ήρθε στο σχολείο μας η ΠΥΞΙΔΑ, όπως είχε προγραμματιστεί, προκειμένου να μιλήσει στους γονείς για τα θέματα της επιθετικής συμπεριφοράς και του εκφοβισμού. Παρόντες και παρούσες εκτός από τους γονείς ήταν και οι εκπαιδευτικοί. Οι επιστήμονες της ΠΥΞΙΔΑΣ αναφέρθηκαν στις έννοιες της επιθετικότητας και του εκφοβισμού, τονίζοντας τις διαφορές. Κατόπιν επικεντρώθηκαν στον εκφοβισμό, περιέγραψαν διάφορα σενάρια εκφοβισμού και ανέφεραν ότι όλα τα παιδιά ανήκουν σε μία κατηγορία εμπλεκομένων στα συμβάντα, είτε ως δράστες είτε ως θύματα, είτε ως παθητικοί ή ενεργητικοί υποστηρικτές του δράστη ή του θύματος, είτε ως αμέτοχοι παρατηρητές κ.τ.λ.. Οι γονείς –μαζί και οι εκπαιδευτικοί- μπήκαν στο ρόλο του θύτη και του θύματος, του παθητικού δράστη, του αμέτοχου παρατηρητή κ.τ.λ. και προσπαθήσανε να εκφράσουν τα συναισθήματα του καθενός και να βρούνε τα αίτια αυτών των συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν και εντάσσουν τα παιδιά στις εν λόγω κατηγορίες.

Οι γονείς  καθισμένοι σε κύκλο, πήραν πολλές φορές το λόγο και μίλησαν για τα προσωπικά τους βιώματα, ανέπτυξαν τις απόψεις τους, εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Αυτό στο οποίο κατέληξε η συνάντηση ήταν ότι απέναντι σε θέματα εκφοβισμού, γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να στέκονται ΜΑΖΙ και ΜΑΖΙ να τα αντιμετωπίζουν.

Για να γίνουν αντιληπτές οι δυσκολίες της συνεργασίας, του συντονισμού και της συμπόρευσης, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές (δύο γονείς έπαιξαν το ρόλο των μαθητών) σχημάτισαν μία ομάδα ανθρώπων. Κατόπιν έδεσαν τα πόδια τους με χαρτοταινία, για να παραμείνουν ενωμένοι, και με τα χέρια σφιχτοδεμένα προσπάθησαν να βαδίσουν ΜΑΖΙ συντονισμένα. Κάτι που αποδείχθηκε πολύ δύσκολο στην πράξη.

Ωστόσο, τα μέλη της ομάδας συνεργάστηκαν και στο τέλος κατάφεραν να βαδίσουν όλα μαζί, δίνοντας χαρά σ’ όλη την ολομέλεια, η οποία χειροκρότησε την προσπάθεια!