(Self-test) Υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος/ 2021-2022


  • Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 4187/10-09-21 ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες.
  • Οι μαθητές/τριες που κατέχουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, δε χρειάζεται να κάνουν self-test. Eισέρχονται στη σχολική μονάδα με την επίδειξη -στη διευθύντρια- της βεβαίωσης νόσησης.
  • Όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες -που δεν κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου- επιδεικνύουν την Τρίτη και την Παρασκευή στον/στην εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας τη σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), το οποίο έχει διενεργηθεί έως 24 ώρες πριν (δηλαδή, Δευτέρα και Πέμπτη, αντίστοιχα). Τη σχολική κάρτα την έχουν μαζί τους μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου και την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς, στον υποδιευθυντή και στη διευθύντρια, όποτε τους/τις ζητηθεί.
  • Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Α.Μ.Κ.Α. του/της μαθητή/τριας και την επίδειξη της ταυτότητας του/της γονέως.
  • Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται κατ’ οίκον, με τη βοήθεια του/της γονέως, σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων. Στη συνέχεια, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19», αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet) και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.
  • Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης, οι γονείς μπορούν να συμπληρώσουν τη σχολική κάρτα και χειρόγραφα. Εδώ θα βρείτε τη σχολική κάρτα.
  • Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται και πάλι η σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, η οποία και εκτυπώνεται, ενώ ενημερώνεται τηλεφωνικά το σχολείο. Εντός 24 ωρών πρέπει το παιδί με τους γονείς του να μεταβούν για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο σε δημόσια δομή (ή σε ιδιωτική, με δική τους οικονομική επιβάρυνση). Στο διάστημα αυτό παραμένουν στο σπίτι.
  • Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι και πάλι θετικό, ο/η μαθητής/τρια και οι οικείοι του/της παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και ενημερώνουν το
  • σχολείο για να ξεκινήσει ιχνηλάτηση.
  • Εάν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε ο μαθητής ή η μαθήτρια επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των συμπτωμάτων (εάν υπάρχουν).
  • Σε περίπτωση μη επίδειξης της σχολικής κάρτας, ο μαθητής ή η μαθήτρια παραμένει εκτός τάξης και αναμένει σε συγκεκριμένο χώρο το γονέα που θα έλθει να τον/την πάρει. Ο/Η γονέας που θα έλθει να παραλάβει το παιδί ενημερώνεται από τον/την εκπαιδευτικό για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου 2 φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και μαθήτρια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.